Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De schuldigenDe schuldigen
David Baldacci


“Eén schot, twee doden.
Eén die de bedoeling was.
En één die nooit de bedoeling was geweest.”


Will Robie heeft al heel wat keren voor zijn land gedood. Hij doodt zonder vragen te stellen en zonder te aarzelen. Hij is de beste in zijn vak. Toch zullen mensen die hem goed kennen, nooit beweren dat Robie een monster is. Vreemd genoeg is Robie een huurmoordenaar met gevoel. De mensen die hij in zijn hart sluit, kunnen op zijn onvoorwaardelijke trouw rekenen.


Robie heeft zijn vader al lang geleden uit zijn hart verbannen. Meer dan twintig jaar geleden keerde Robie zijn woonplaats Cantrell, en daarmee ook zijn vader, de rug toe. Dan Robie was een onbarmhartige vader. Een oorlogsveteraan die zijn zoon een bikkelharde opvoeding gaf. Robie besloot Cantrell met zijn middelbare schoolvriendinnetje Laura te ontvluchten. Toen ze op het afgesproken tijdstip niet op kwam dagen, brak ze zijn hart. Terwijl Robie zijn vader probeerde te vergeten, bleef Laura door zijn gedachten spoken. Ze was zijn grote liefde.


Ondanks alle slechte herinneringen aan Cantrell besluit Robie zijn oude woonplaats met een bezoekje te vereren. Zijn vader is onlangs op verdenking van moord gearresteerd. Robie houdt zichzelf voor dat het hem niks doet. Dat hij niks meer met Dan Robie te maken heeft. Toch is hij onderweg naar de plek waar hij nooit meer een voet wilde zetten. Een recente opdracht leverde “bijkomende schade” op. Een vreselijke term voor de dood van een kleuter. Robie heeft zijn doelwit gedood maar de kogel baande zich ook in het lichaampje van het kind dat achter het slachtoffer stond. Sindsdien gaat het niet goed met Robie. Hij beseft dat zijn toekomst onzeker is. Hij moet eerst met het verleden in het reine komen. Er spookt te veel door zijn hoofd.

 

De ontvangst in Cantrell is allesbehalve hartelijk. Zijn komst veroorzaakt opschudding in het stadje. In eerste instantie omdat het stadje vrijwel nooit door vreemdelingen wordt bezocht, later omdat zijn identiteit bekend wordt. Ineens is Robie de zoon van een moordenaar. Er staan Robie nog meer verrassingen te wachten. Dan Robie is van advocaat tot steenrijke rechter opgeklommen. Hij heeft een jonge vrouw en een zoontje van twee. De kleine Tyler is Robies halfbroer. De familie Robie woont  in het voorname huis waar Laura eens woonde. Zij heeft het stadje jaren geleden samen met haar familie halsoverkop verlaten. Niemand weet waarom.


Robies kersverse stiefmoeder Victoria reageert verbaasd maar vriendelijk op zijn komst. Ze nodigt hem zelfs uit in het huis van haar en Dan te logeren. Aangezien het in de plaatselijke horeca al tot een handgemeen is gekomen, neemt Robie haar aanbod dankbaar aan. Hij besluit te blijven tot hij weet wat er precies gebeurd is. Is zijn vader werkelijk een moordenaar? De sfeer in het stadje wordt steeds grimmiger en tot overmaat van ramp wil zijn vader hem niet zien. Wanneer Robie vervolgens een aantal vreemde ontdekkingen doet, verandert de onheilspellende sfeer in een levensgevaarlijke situatie. Gelukkig is zijn goede vriendin Jessica Reel naar Cantrell afgereisd om hem bij te staan, maar kunnen twee getrainde mensen een compleet leger aan vijanden aan?


De Will Robie-reeks behoort tot mijn favoriete series van David Baldacci. Robie is geen lieverdje maar intrigerend is hij wel. Hij vermoordt mensen wat hem absoluut tot een slechterik maakt. Toch heeft Robie ook een sympathieke kant. Op de momenten dat hij niet op missie is, blijkt hij over een warm karakter te beschikken. Robie is in staat om lief te hebben en doet dat ook met heel zijn hart.


De schuldigen is een heel compleet boek. Deze thriller biedt een spannend verhaal vol  actie maar het heeft ook een mooie diepgang. Het gaat over familie en over loslaten. Over een traumatische jeugd die iemand zijn of haar hele leven blijft achtervolgen. Ook gaat dit boek over hebzucht en de gruwelijke gevolgen daarvan. David Baldacci schrijft vol vaart en met een prettig inlevingsvermogen. Als kers op de taart weet hij ook nog met een verrassende ontknoping op de proppen te komen. Baldacci heeft zijn kunstje wederom vlekkeloos vertoond.


ISBN 9789400504479  | paperback | 399 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | november 2015
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 23 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven