Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Sluipend gifSluipend gif
Corine Hartman


Was het erin geslopen of is het altijd zo geweest? Jacqueline weet nog goed hoe verlegen Gijs naar haar keek, toen ze jaren geleden in haar bruidsjurk voor hem stond. Ze weet nog goed dat hij hun dochter Hanna liet schaterlachen. Nu is Hanna weg. Al jaren. Ze raakte aan de drugs. Jacqueline durft niet aan de oorzaak van het losbandige gedrag van haar dochter te denken. Het idee dat Gijs zijn eigen dochter… Het is te veel voor Jacqueline.


Voor de buitenwereld lijken Jacqueline en Gijs het goed samen te hebben. In het piepkleine stadje Bronkhorst, in de Achterhoek, hebben zij hun zaakjes goed voor elkaar. Gijs werkt op het pontje tussen Brummen en Bronkhorst en Jacqueline zorgt voor een schoon huis en een smakelijke avondmaaltijd. Daarnaast doet ze vrijwilligerswerk in een zorgcentrum en zorgt ze voor haar zieke moeder. Iedereen mag de innemende Gijs en de bescheiden Jacqueline.


Jacqueline vond het altijd wel best. Dat Gijs haar kleineerde, nam ze voor lief. Ze deed haar uiterste best ervoor te zorgen dat hij zo min mogelijk op haar aan te merken had. De laatste tijd is er echter wat veranderd. Gijs heeft er, in tegenstelling tot wat hij beweert, niet vrijwillig voor gekozen mensen veilig de IJssel over te zetten. Hij hoopt vurig dat zijn voormalig werkgever, de gemeente Zutphen, hem weer terug zal nemen. Gijs is wegbezuinigd, iets wat hij maar niet kan verkroppen. Tellen al die jaren trouwe dienst dan helemaal niet mee? Gijs reageert zijn frustraties op Jacqueline af. Dat mens kan ook nooit eens wat goed doen.


Jacquelines moeder is ziek. Ze is manisch-depressief en heeft al meerdere zelfmoordpogingen gedaan. Gijs schaamt zich voor zijn schoonmoeder. Haar excentriciteit is een smet op zijn keurige reputatie. Bovendien eist ze te veel aandacht van Jacqueline op. Onlangs nog heeft ze zichzelf met een lading droogijs in haar badkamer opgesloten. Jacqueline was er net op tijd bij. Van Gijs had het mens erin mogen blijven. Ze wilde toch zelf dood? Bovendien kwam Gijs in een leeg huis thuis en moest hij Jacqueline nota bene nog uit het ziekenhuis ophalen ook. Beseft dan niemand dat hij daar na een drukke werkdag geen behoefte aan heeft?


Gijs krijgt zijn zin. Jacquelines moeder blijkt ongeneeslijk ziek. Gijs rekent zich al rijk. Het huis van zijn schoonmoeder zal een aardige duit opleveren. In gedachten heeft hij al een luxe auto uitgezocht. Wat hij niet weet, is dat er iets bij Jacqueline is geknapt. Na jarenlang passief zijn beledigende woorden aangehoord te hebben, heeft ze er genoeg van. Het gedrag van Gijs valt onder geestelijke mishandeling, beseft ze nu. Ook vraagt ze zich af of ze haar medicijnen nog wel in moet nemen. Zijn ze echt zo goed voor haar of gebruikt Gijs ze om haar nog eens extra in toom te houden? Jacqueline wil vrij zijn. Ze wil leven.


Zoals ik al schreef, speelt Sluipend gif zich in het plaatsje Bronkhorst af. Het stadje, dat wel uit een sprookje ontsnapt lijkt te zijn, telt nog geen honderdzestig inwoners. Wie er over de hobbelige kinderkopjes naartoe rijdt, heeft het gevoel even aan de werkelijkheid te ontsnappen. Corine Hartman heeft hiermee een perfecte locatie voor een boek over schone schijn uitgekozen. Achter elke voordeur, ook achter fraaie voordeuren in pittoreske stadjes, spelen zich immers dingen af die niet met de buitenwereld gedeeld worden.


Het verhaal is gebaseerd op dat van de Franse Jacqueline Sauvage. Na zevenenveertig jaar huwelijk schoot ze in 2012 haar echtgenoot met een jachtgeweer dood. De zaak deed een hoop stof opwaaien. Was Jacqueline een moordenares die straf verdiende of was ze een slachtoffer die na jarenlang huiselijk geweld geen andere oplossing meer zag?


Met de boeken Sluipend gif en Een vlaag van waanzin is Corine Hartman een nieuwe weg ingeslagen. Beide boeken gaan over familiedrama’s en kennen een sluimerende, onderhuidse spanning. Ze zijn niet te vergelijken met de intense en gewelddadige thrillers uit de Jessica Haider-reeks, die ze voor deze boeken schreef. Hoewel Corine Hartman al jaren een zeer getalenteerd schrijfster is, zijn haar laatste twee boeken het meest indrukwekkend. Ze kennen een prachtige diepgang.


Sluipend gif zou ook een spannende roman genoemd kunnen worden. Het is een uitstekend uitgewerkt, aangrijpend verhaal over de complexiteit van het menselijk brein. Is Jacqueline een slachtoffer of toch niet? Wat vindt dochter Hanna van het hele verhaal? Dit indringende verhaal zal nog heel lang door mijn hoofd spoken. Groot leed kan zich bedrieglijk klein voordoen.


ISBN 9789023455561 | paperback | 272 pagina's | Cargo | februari 2017

© Annemarie, 7 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven