Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe jongen die terugkeerde
Christoffer Carlsson


David is helemaal niet van plan om de zomer bij zijn ouders in het saaie Dalen door te brengen. Hij studeert in Stockholm en heeft al een vakantiebaantje geregeld. In Dalen, zijn geboortedorp, is weinig te beleven en een zomer in zijn oude slaapkamertje klinkt niet erg aanlokkelijk. Maar de geestdrift van zijn goede vriend Lukas maakt hem nieuwsgierig. Waar is Lukas toch zo enthousiast over? David boekt een ticket en keert huiswaarts.

Hetgeen waar Lukas zo opgewonden over is, blijkt een huis te zijn. Een oud, leegstaand huis dat verscholen ligt in een bos. Het gerucht gaat dat het ooit door een beul is gebouwd. Een aantal andere jongeren vonden ook hun weg naar het huis en nu vormen ze een vriendengroepje. Samen hebben ze een nieuwe hobby: inbreken. Ze verbergen de buit in het huis en verkeren in onwetendheid over wat er nog meer in het huis verborgen is.

David blijft, net als de anderen, terugkeren naar het huis ook al krijgt hij de kriebels van het pand. Het huis staat al jaren leeg maar verkeert in een vrij goede staat. Hoe kan dat? Waar komt het vreemde gefluister vandaan en waarom lijkt het huis van kleur te veranderen?

En dan loopt een inbraak uit de hand. De oude Emanuel houdt zich niet aan zijn vaste schema en komt eerder thuis dan verwacht. Hij wordt neergeslagen en in bewusteloze toestand naar het huis in het bos gebracht. Er is een grens overschreden en dat besef maakt dat de jongeren de oude man doden. Hij wordt samen met zijn hondje onder het huis begraven. Wat ze nog niet weten is dat iemand hun misdaad heeft gezien.

De jongen die terugkeerde is een spannend maar ook een heel vreemd verhaal. In het begin loopt het verhaal wat stroef. Houterig haast. Later is het juist deze stijl die het verhaal interessant maakt hoewel niet alles goed is verwoord. Het verhaal is goed opgebouwd waarbij de spanning steeds meer oploopt. Het huis zou niet misstaan in een boek van Stephen King. De inwoners van Dalen hebben de verdwijning van de oude Emanuel opgemerkt en hij is als vermist opgegeven. Er wordt een politieonderzoek ingesteld en zowel David als Lukas worden iets te vaak aan de tand gevoeld. Hebben ze hun sporen wel goed genoeg uitgewist?

Het privéleven van David komt uitgebreid aan bod. Zijn alcoholverslaafde vader is onlangs gestopt met drinken maar David is nog steeds wantrouwig. Nuttigt hij echt geen druppel alcohol meer? Ook de levens van de andere jongeren komen aan bod. Twee jongens uit het vriendengroepje lijken een homoseksuele relatie met elkaar te hebben en een broer en zus zijn wel erg intiem met elkaar. Er is ook nog een buurjongetje. Een kind van zeven dat door zijn ruziënde ouders aan zijn lot wordt overgelaten. Hij heeft het huis in het bos ook gezien en praat er met zijn verminkte konijn over. Maar hoe is het kind in het afgelegen bos beland? Dat blijft onduidelijk.

De jongen die terugkeerde is een mysterieuze thriller die onderstreept dat een kleine misdaad een grote kan inluiden. De auteur komt uit Zweden maar het boek doet niet erg Scandinavisch aan. Het verhaal is niet geloofwaardig maar nodigt wel uit om verder te lezen. Heel treffend wordt omschreven hoe iemand zijn (mis)daden voor altijd met zich meedraagt.

ISBN 9789044520361  | paperback | 413 pagina's | Uitgeverij De Geus | augustus 2013
Vertaald door Rory Kraakman

© Annemarie, 6 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven