Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Besmeurde sneeuwBesmeurde sneeuw
Christoffer Carlsson


Het lijk vormt een storende factor in de helderwitte sneeuw. Een klein stukje wereld is uit balans. Voor rechercheur Leo Junker vormt de aanblik van het ontzielde lichaam reden nog een stukje maagdelijke sneeuw te onteren. Kan zijn maag de ellendige aanblik werkelijk niet aan of kan het orgaan niets verdragen omdat hij probeert de kalmerende Oxazepam links te laten liggen? Leo schaamt zich voor het braaksel dat weinig onopvallend in de sneeuw ligt. Zo had hij zich zijn terugkeer bij de politie niet voorgesteld.


Het slachtoffer is een man van eind dertig. Hij heette Thomas Markus Heber en hij was werkzaam aan de universiteit van Stockholm. De enige getuige van de moord is een jongetje van zes dat uit het raam keek toen Heber op een binnenplaats werd neergestoken. De kleine John vertelt Leo dat er een derde persoon aanwezig was. Deze persoon, het jochie kon niet zien of het een man of vrouw was, hield zich verscholen. Ook heeft John gezien dat de dader iets uit de rugtas van het slachtoffer pakte, voor hij verdween.


Heber bleek onderzoek naar extremistische politieke groeperingen te doen. Hij interviewde aanhangers van extreemlinkse partijen evenals leden van extreemrechtse groeperingen. Het is voor Leo en zijn collega’s niet eenvoudig te achterhalen met wie Heber precies gesproken heeft. De onderzoeker gebruikte geen namen maar nummers. Dit om de anonimiteit van de deelnemers te waarborgen waardoor de geïnterviewden vrijuit konden praten.


Op de computer van Heber ontdekt Leo een soort logboek. Heber heeft zijn gesprekken nauwgezet bijgehouden. Uit de laatste berichten komt duidelijk naar voren dat Heber zich ergens zorgen om maakte. Hij verkeerde in tweestrijd. Heber had de deelnemers beloofd de verkregen informatie enkel voor zijn onderzoek te gebruiken maar kennelijk was hij op een duistere zaak gestuit. Heber beschikte over informatie over een aanslag. Tot Leo’s grote frustratie wordt het doelwit van de aanslag niet vermeld. Wie staat op het punt om het leven gebracht te worden en welke groepering bereidt de aanslag voor?


Leo heeft zijn werkzaamheden bij de politie nog geen twee weken geleden hervat. Na een traumatische gebeurtenis waarbij hij per ongeluk een collega heeft gedood, kostte het hem grote moeite weer op te krabbelen. Nadat Leo zijn behandelaar ervan overtuigd heeft niet langer oxazepam te slikken, heeft deze hem toestemming gegeven zijn werk te hervatten. Leo heeft gelogen. Hij probeert wel te stoppen maar het valt hem zwaar. Het moordonderzoek is ingewikkeld en intensief en bovendien heeft hij last van afkickverschijnselen. Leo dreigt steeds verder in zijn eigen ellende weg te zinken.


In Besmeurde sneeuw heeft de auteur voor een verdrietig maar actueel onderwerp gekozen: haat. In steeds meer Europese landen neemt de haat tegen andere volken toe. In dit boek komt duidelijk naar voren dat haat nooit en te nimmer tot iets goeds zal leiden. Het woord “extremisme” zegt eigenlijk al genoeg. Een bepaald doel in extreme mate nastreven, is nooit goed. Zowel extreemlinks als extreemrechts neemt uiteindelijk zijn toevlucht tot geweld en dan is het einde zoek.


Een ander onderwerp dat in dit boek heel mooi uitgewerkt is, is de kwetsbaarheid van jongeren. Jongeren zijn minder weerbaar dan volwassen. Zij willen ergens bij horen en belanden daardoor sneller in situaties waar ze zich eigenlijk niet prettig bij voelen. Een weg terug is er na het begaan van bepaalde (mis)daden vaak niet meer. Deze jongeren zitten klem. Een van de personages in dit boek belandt min of meer bij toeval bij een extreemrechtse groepering. Hij schenkt zijn loyaliteit aan de verkeerde en kan al gauw geen kant meer op. Omdat de maatschappij keihard over afgegleden jongeren als hij oordeelt, drijft hij alleen maar verder af.


Besmeurde sneeuw is een messcherpe, maatschappijkritische thriller. Christoffer Carlsson blijft zichzelf overtreffen. Zijn opmars naar de top is onafwendbaar geworden.


ISBN 9789044536232 | paperback | 381 pagina's | Uitgeverij De Geus | januari 2017
Vertaald door Rory Kraakman

© Annemarie, 22 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven