Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Koud spoor
Unit Plaats Delict Deel 2
Carina van Leeuwen


Het huis is zo goed vergrendeld dat het de Haagse politie zelfs met een zwaar stootijzer moeite kost binnen te komen. Forensisch rechercheurs Renee Spaan en Sophie Bettel hebben zich in hun witte overalls gehuld en ook mond, handen en voeten afgedekt. Wat ze in de woning aan zullen treffen, weten ze niet maar ze bereiden zich voor op het vinden van een lichaam. De bewoner is al een tijd niet gesignaleerd.

Het is juni en het is warm in de kleine, volgestouwde woning. Vreemd genoeg is er een grote hoeveelheid aluminiumfolie in het huis aanwezig. Zelfs de ramen zijn ermee afgedekt. De keuken staat vol met glazen potten. Potten waar bonen in hebben gezeten. De karakteristieke lijkengeur ontbreekt echter. Is de bewoner dan toch met de noorderzon vertrokken? Maar hoe kunnen de deuren dan zo grondig aan de binnenkant vergrendeld zijn? De woonkamer verschaft duidelijkheid. In een dikke laag plastic zit een lichaam verstopt. Het lijkt ligt opgekruld in de foetushouding en draagt een zonderlinge badmuts.

Veertiger Ewout Ravensberger is een eenzame dood gestorven. Hij viel ten prooi aan een obsessie voor rampen en raakte de kluts kwijt. Ewout vreesde de buitenwereld zo erg dat de beslotenheid van zijn huis hem fataal werd. Hij werd niet door familie en vrienden gemist. Ewout had maar één vriend: Hans Verhulst. De twee waren dikke maatjes maar Hans besloot, tot Ewouts grote ontsteltenis, naar Spanje te vertrekken. Ewout mocht mee maar zijn angsten hielden hem tegen. Hans is weg maar is hij ooit in Spanje gearriveerd?

De warme junimaand heeft meer in petto voor de Haagse recherche. Vuilnismannen Willem en Tijmen doen een gruwelijke ontdekking. Een vuilniszak scheurt en een menselijk onderbeen piept naar buiten. Het ophalen van de rest van het huisvuil loopt enige vertraging op door deze vondst. In de dagen die volgen, worden meer lichaamsdelen in vuilniszakken aangetroffen. Iemand heeft een ronde door de stad gemaakt en her en der zijn of haar lugubere vracht gedumpt.

Wie is de in stukken gezaagde persoon? Is het een man of een vrouw? En hoe is hij of zij gestorven? Renee Spaan en haar collega’s hebben letterlijk hun handen vol aan de zaak. Samen met een groot team politieagenten gaan ze het onwelriekende Haagse huisvuil te lijf in de hoop meer lichaamsdelen en aanwijzingen te vinden. Het is een vies klusje maar het moet gebeuren. Het ongewone lot van de onbekende persoon moet ontrafeld worden.

De vijfendertigjarige Renee Spaan heeft niet alleen beroepsmatig met de dood te maken. Sinds haar grote liefde Carmen zelfmoord pleegde, lukt het Renee niet om opnieuw liefde in haar leven toe te laten. Haar nieuwe vriendin Chris zou graag samen willen wonen en mijmert zelfs over het krijgen van kinderen. Renee voelt het verzet in zich opborrelen en stort zich in de armen van andere bevallige dames. Ze wil Chris niet kwijt maar vastigheid benauwt haar. Eens verwelkomde ze de liefde met open armen en dat liep dramatisch af. De dood van Carmen heeft het leven van Renee van het gouden randje ontdaan.

Een andere grote liefde in het leven van Renee, was haar vader. Haar dappere, stoere vader. Ook een politieman. Hun band was hecht. Nadat moeder het gezin zomaar de rug toekeerde, waren ze op elkaar aangewezen. Renee was nog maar tien jaar oud toen politiemannen met ernstige gezichten hun opwachting maakten. Normaliter lachten de politiemannen altijd naar haar, ze waren immers collega’s van haar vader. Nu maakten ze geen grapjes en in hun ogen stond een bittere ernst te lezen. Renees vader, haar alles, was dood. Omgekomen tijdens een inval in een drugspand. Nu, vijfentwintig jaar later, onderzoekt Renee op eigen houtje de toedracht van de brand die haar vader fataal werd. Er klopt iets niet. Er klopt iets helemaal niet. Haar vader had die bewuste avond helemaal niet in het drugspand mogen zijn.

Koud spoor is het tweede boek in de serie Unit Plaats Delict van Inspecteur/Forensisch Expert Carina van Leeuwen. Carina werkt zelf in Amsterdam maar haar boeken spelen zich af in Den Haag.  Hoofdpersoon Renee Spaan is verbonden aan politiebureau Donumstraat. Al tijdens het lezen van de eerste bladzijde van Koud spoor maakte zich een prettig gevoel van mij meester: dit boek zou mij gaan bevallen. Het boek begint niet vrolijk maar de pakkende, directe schrijfstijl wist onmiddellijk mijn aandacht te trekken.

Het is alsof de boeken van De Waal & Baantjer en Corine Hartman een liefdesbaby hebben gekregen. Dit boek ademt enerzijds een knusse sfeer uit terwijl de schrijfster op andere momenten de bikkelharde werkelijkheid zonder enige terughoudendheid presenteert. Leuk zijn de beschrijvingen van de perikelen op het politiebureau. Zo wordt er op een bizarre manier bezuinigd terwijl er ook onzinnige en peperdure aankopen worden gedaan.

Koud spoor is goed onderbouw en meeslepend geschreven. Het boek biedt een boeiende verhaallijn en een overtuigend kijkje in de wereld van de forensische recherche. Zo moet er – in tegenstelling tot wat populaire televisieseries beweren – eindeloos op resultaten van het laboratorium gewacht worden. Na het lezen van dit boek resten mij slecht twee vragen: wanneer komt het volgende deel uit en… waarom krijgt hond Bob steeds koffie te drinken? Mijn eigen hond zou daar heel onstuimig van worden!

ISBN 9789400502154 | paperback | 288 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | januari 2015

© Annemarie, 5 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven