Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De moord op mijn vader
Carina Bergfeldt


In het Zweedse Skövde gebeurt nooit iets. De ambitieuze verslaggevers Julia Almliden en Ing-Marie Andersson schrijven slechts over dronkemansruzies, overvalletjes en zeurende burgers. Julia en Ing-Marie vergapen zich aan de Amerikaanse televisieserie CSI en beklagen zich over het gebrek aan moorden in hun eigen woonplaats.

Dan, uitgerekend op een vroege zondagmorgen, wordt er in het bevroren Simsjönmeer een lichaam gevonden. Het lichaam zit vast in het ijs en alleen de knieën en voeten van het slachtoffer zijn zichtbaar. Ook is er een lap rode stof te zien. Kort nadat rechercheur Anna Eiler bij het meer arriveert, is ook Julia van de partij.

Op de achterbank van een politieauto zit Klas Hjort. De man ziet er verslagen uit en is gewikkeld in een gele ambulancedeken. Zijn broek is nat. Heeft hij geprobeerd bij het lichaam in het ijs te komen? Bij Julia en haar collega Janne, de fotograaf van de krant, rijst het angstige vermoeden dat de vermiste Elisabeth Hjort, moeder van twee kinderen en de vrouw van Klas, zojuist gevonden is. Hun vermoeden blijkt juist.

Een aantal maanden geleden liet Elisabeth Hjort een vreemd afscheidsbriefje achter voor haar gezin waarna ze de benen nam. Iedereen vermoedde dat Elisabeth, die op haar omgeving overkwam als een ongelukkige vrouw, zelfmoord had gepleegd. Even lijkt het vermoeden werkelijkheid te zijn geworden maar de lijkschouwer concludeert dat Elisabeth niet vrijwillig is gestorven. De depressieve moeder is vermoord.

Ing-Marie Andersson grijpt de kans zich te bewijzen als misdaadverslaggever met beide handen aan. Julia assisteert haar. De twee vrouwen zijn al jaren collega’s maar hebben nooit een hechte band met elkaar gehad. Nu groeien ze echter voorzichtig naar elkaar toe. Door het stellen van slimme vragen en een handige bron bij de politie zijn ze rechercheur Anna Eiler steeds een stapje voor. Anna baalt enorm en wordt door haar meerdere flink onder druk gezet. Eens waren Anna en Julia beste vriendinnen maar een akelig voorval maakte een eind aan de hechte vriendschap. Wat is er toch voorgevallen tussen de twee ambitieuze vrouwen?

Terwijl het onderzoek naar de moord op Elizabeth Hjort in volle gang is, wordt er een volgende moord beraamd. Een onbekende vrouw is vastbesloten om haar vader te gaan vermoorden. In een vrolijk schrift met afbeeldingen van muffins op de voorkant maakt ze aantekeningen die haar moeten gaan helpen haar daad zo goed mogelijk uit te voeren. Wie is deze vrouw en waarom wil ze haar vader doden?

Het levensverhaal van de onbekende moordenares in spe komt regelmatig aan bod. Er zijn twee versies. De eerste versie beschrijft - in de ik-vorm - gebeurtenissen die in de tegenwoordige tijd plaatsvinden. In de zij-vorm wordt geschreven over het verleden. De lezer leert een meisje kennen dat doorlopend een angstig gevoel ervaart. Haar vader is een bullebak die al meerdere huwelijken achter de rug heeft. Hij heeft al zijn vrouwen geslagen en met grote regelmaat regenen tal van scheldwoorden op zijn vier kinderen neer.

Wie is de onbekende vrouw? Gaat het om een van de hoofdpersonages in het boek of is ze heel iemand anders? De vrouw heeft altijd gesnakt naar vaderliefde en een blijk van waardering.  Ondanks de afschuwelijke daden van haar vader bleef ze hem trouw. Nu is er echter iets gebeurd waardoor ze beseft dat het genoeg is geweest. Iemand moet de daden van haar vader een halt toeroepen. Zij zal hem voor eens en altijd stoppen. In de tussentijd moet echter eerst de moord op Elizabeth Hjort opgelost worden.

De twee hoofdverhaallijnen in De moord op mijn vader passen goed bij elkaar. Het verhaal is goed uitgedacht maar de uitwerking had nog wat beter gekund, iets soepeler. Het verhaal is soms wat hoekig. De journalistieke achtergrond van auteur Carina Bergfeldt komt duidelijk naar voren en het jeugdverhaal van de moordenares is overtuigend. De auteur heeft gedegen onderzoek gedaan naar de effecten van emotioneel misbruik.

De moord op mijn vader is een mooie belofte voor de toekomst. Nu al heeft Carina Bergfeldt een gedegen thriller afgeleverd maar ik vermoed dat deze dame meer in haar mars heeft. Ze moet haar draai nog een beetje vinden. Ik ben benieuwd naar een volgend boek van deze schrijfster!

ISBN 9789400503182| paperback | 424 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| april 2013
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 14 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven