Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Leeuwentemmer
Camilla Läckberg

Het valt niet altijd mee om het schrijverschap te combineren met de opvoeding van drie jonge kinderen. Het is dan ook vaak een gezellig rommeltje in het huis van Erica Falck en haar gezin. Voor haar nieuwste boek heeft Erica haar zinnen gezet op het levensverhaal van Laila Kowalska, een vrouw die jaren geleden haar echtgenoot Vladek op gewelddadige wijze om het leven heeft gebracht. Erica wil vooral antwoord op de vraag waarom Laila haar dochter Louise onder erbarmelijke omstandigheden in de kelder van haar afgelegen huis gevangen hield.

Lange tijd weigerde Laila elk contact met de buitenwereld maar sinds kort staat ze Erica toe haar te bezoeken. Laila is echter niet erg spraakzaam. Soms praat ze even liefdevol over haar zoon Peter maar over Louise zwijgt ze in alle toonaarden. Keer op keer probeert Erica het gesprek op Louisa te brengen maar ze stuit zonder uitzondering op een muur van verzet. Waarom staat Laila de bezoekjes van Erica toe? De immer nieuwsgierige Erica vermoedt dat er toch iets is wat Laila met haar wil delen. Laila wil iets aan haar kwijt maar Erica zal het uit haar moeten trekken. In welke richting moet Erica de gesprekken sturen om Laila tot het doen van een onthulling aan te zetten?

Erica’s echtgenoot, inspecteur Patrik Hedström, heeft het druk met een vermissingszaak. Enkele maanden geleden verdween de jonge Victoria van de aardbodem. Victoria was voor haar verdwijning vaak op de plaatselijke manage te vinden en zelfs de paarden lijken het meisje te missen. Dan duikt Victoria ineens uit het niets op. Ze zwalkt over een geasfalteerde weg. Een naderende ruiter probeert het verdwaasde meisje nog te waarschuwen voor de auto die op haar af raast maar het mag niet baten: een aanrijding is een feit en niet veel later sterft Victoria aan haar verwondingen.

Waar is het meisje al die tijd geweest? Heeft iemand haar gevangen gehouden? Victoria’s verwondingen doen het ergste vermoeden. Naast het letsel dat de tiener tijdens de aanrijding opliep, waren er ook oudere wonden. Victoria had geen ogen meer en ook haar tong was verdwenen. Later zou blijken dat ook het gehoor van het meisje verwoest was. Victoria zat niet alleen gevangen op een onbekende locatie maar ook in haar eigen lichaam. Het meisje kon niet meer zien, horen, proeven en praten. Welk monster heeft haar zo toegetakeld? Moeten andere ouders in het Zweedse Fjällbacka  en omgeving ook voor het welzijn van hun dochters vrezen?

In andere regio’s zijn ook meisjes verdwenen. Het politieonderzoek concentreert zich nu op deze verdwijningsgevallen. Patrik en zijn collega’s besluiten om nauwer met politiekorpsen uit andere regio’s samen te gaan werken. Wellicht houden de vermissingszaken verband met elkaar. Zijn er overeenkomsten die naar de moordenaar kunnen leiden? Gaan de andere meisjes hetzelfde lot als Victoria tegemoet? Erica volgt het speurwerk van haar man op de voet en kan het niet laten om zich met het onderzoek te bemoeien. Patrik spreekt zijn vrouw keer op keer vermanend toe maar kan een glimlach niet onderdrukken. Het tweetal is al jaren gelukkig getrouwd en Patrik weet onderhand als geen ander dat niets de nieuwsgierigheid van Erica kan temperen. Erica heeft in het verleden zelfs meerdere keren een belangrijke bijdrage aan het oplossen van pittige politiezaken geleverd. Wanneer een medewerker van de gevangenis aan Erica toevertrouwt dat Laila krantenknipsels over de vermiste meisjes bewaart, begint Erica  te vermoeden Laila meer weet dan ze toe wil geven. Welk geheim houdt de moordenares zo zorgvuldig verborgen?

Ik probeer al jaren niet meer om zo lang mogelijk met de boeken van Camilla Läckberg te doen maar sta mezelf toe om de verhalen over Erica en Patrik als een ware woordschrokop te verslinden. De onderzoeken van Erica en Patrik brengen vaak een schokkend verhaal aan het licht. Omdat de auteur de heftige onthullingen combineert met verhalen over gillende kinderen, warme kaneelbolletjes, bemoeizuchtige schoonmoeders en een vreemde politiechef, ontstaat er een unieke sfeer. De kille moorden nemen samen met de warme personages een behaaglijke temperatuur aan.

Ik kan mij maanden op een nieuw boek van Camilla Läckberg verheugen en na het lezen van Leeuwentemmer kan ik tevreden concluderen dat het boek het wachten meer dan waard is. En nu begint het lange wachten opnieuw want het lezen van de boeken van Läckberg heeft een verslavende uitwerking op mij. Hoe meer ik over Erica en Patrik lees, hoe groter het verlangen naar een nieuw boek van deze fantastische schrijfster wordt.

ISBN 9789041420145 | paperback | 372 pagina's | Ambo|Anthos | januari 2015
Vertaald door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel

© Annemarie, 24 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven