Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altEngeleneiland
Camilla Läckberg

Op het Zweedse eilandje Valö was vroeger een jongensinternaat gevestigd. Het werd met strakke hand geleid door vader Elvander totdat hij en zijn gezin tijdens Pasen 1974 spoorloos verdwenen. Alleen dochtertje Ebba, nog maar een jaar oud, werd in de woning aangetroffen. Moederziel alleen. Ondanks uitgebreid onderzoek is nooit duidelijk geworden wat er met de rest van het gezin is gebeurd.

Nu is Ebba terug. Ze heeft, samen met haar man Mårten, haar intrek genomen in het voormalig ouderlijk huis. Ze zijn van plan het grondig op te knappen en er een Bed & Breakfast te beginnen. De verhuizing van Ebba en Mårten naar Valö is eigenlijk een vlucht geweest. Hun zoontje is gestorven. De twee diepbedroefde ouders proberen met deze nieuwe start hun leven en huwelijk weer op de rit te krijgen. Beide ploeteren dapper voort maar ze kunnen niet voorkomen dat ze steeds verder uit elkaar groeien.

Dan worden ze opgeschrikt door een brand. Mårten weet de brand te blussen maar de schrik zit er goed in. De brandweer denkt aan brandstichting en de politie wordt ingeschakeld. Inspecteur Patrik Hedström neemt de zaak op zich en wordt onmiddellijk aangeklampt door zijn nieuwsgierige vrouw Erica. Erica is een succesvol schrijfster en heeft haar neus de afgelopen jaren al in veel (politie)zaken gestoken. De verdwijning van de familie Elvander heeft ze grondig bestudeerd en het intrigeert haar enorm dat Ebba nu terug is op het eiland. Erica heeft haar handen vol aan haar drie kinderen maar dankzij de hulp van haar irritante maar hulpvaardige schoonmoeder weet ze tijd vrij te maken om zich ook nu ongevraagd met de boel te bemoeien. Omdat Erica iedereen met haar ontembare enthousiasme moeiteloos om haar vinger windt, zal ze ook dit keer een indrukwekkende geschiedenis weten te onthullen.

Ebba en Mårten laten zich door de brandstichting niet van Valö wegjagen. Ze gaan verbeten door met de renovatie. Maar wanneer ze onder een oude vloer een lugubere ontdekking doen én er iemand op Ebba schiet, is het duidelijk dat ze niet meer veilig zijn. Iemand wil dat ze het eiland verlaten. Heeft dit met het verleden te maken? En wie is de mysterieuze “G” die Ebba ieder jaar een verjaardagskaart stuurt?

Toen de familie Elvander verdween bevonden zich maar vijf jongens op het internaat. Het was immers paasvakantie en de meeste kinderen waren naar huis gegaan. Natuurlijk zijn de jongens destijds ondervraagd en zij vertelden toen eensgezind dat ze het huis verlaten aantroffen toen ze terugkwamen van een dagje vissen. Ook nu worden de jongens, inmiddels mannen, aan de tand gevoeld. Een van hen is tegenwoordig een rechtse politicus. Een gladde griezel met een enorm charisma. Alhoewel de mannen nog steeds beweren niet te weten wat er is gebeurd, veroorzaakt het politieonderzoek hevige onrust.

Camilla Läckberg bezit over het talent om de lezer meteen mee te voeren, dieper en dieper het verhaal in. Ze wisselt steeds van perspectief waardoor het verhaal tot leven komt. Het verhaal wordt onder andere verteld vanuit Erica, Patrik, collega’s van Patrik, Erica’s zus Anna, journalist Kjell, Ebba en Mårten. Ook de geschiedenis van Ebba’s familie komt aan bod. Het begint met haar betovergrootmoeder die de bijnaam “De engelenmaakster” genoot omdat zij haar pleegkindjes verdronk en in de kelder begroef. Haar dochter, Ebba’s overgrootmoeder, groeide uit tot een verknipte en meelijwekkende vrouw. Uiteindelijk zullen de geschiedenis en het heden elkaar ontmoeten in de ontknoping van het verhaal. Prachtig gedaan.

De boeken van deze zeer bekwame auteur zijn stuk voor stuk echte pageturners die met grote aandacht en kunde zijn geschreven. De verhalen centreren zich altijd rondom Erica, Patrik, Anna en de collega’s van Patrik. Wie nog nooit een boek van deze auteur heeft gelezen kan het verhaal goed volgen maar het komt het beste tot zijn recht wanneer ook de eerdere boeken zijn gelezen.

Engeleneiland is wederom een voltreffer van schrijftalent Camilla Läckberg.

ISBN 9789041420138 | Paperback met flappen | 416 pagina’s| Anthos | juni 2012
Vertaald door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel

© Annemarie, 1 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven