Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Operatie Snow Dragon
Brad Thor

In het diepste geheim broeden de Chinezen op een snood plan om de Amerikanen te overmeesteren. Het doel is om een groot deel van de Amerikaanse bevolking door middel van een aanslag uit te roeien om vervolgens het land in te kunnen nemen. Lange tijd verkeerden de Amerikaanse geheime diensten in het ongewisse over het lot dat Amerika te wachten staat maar onlangs is undercover CIA-agent David Cahill in Hongkong op zorgwekkende informatie gestuit. Vreemd genoeg kreeg Cahill juist op de avond van een belangrijke informatieoverdracht een hartaanval. Hij viel dood neer en de contactpersoon, een vrouwelijke deejay met de naam Mingxia, leek plotseling van de aardbodem verdwenen.

CIA-Agent Ken Harmon wordt door zijn meerderen in allerijl naar Hongkong gestuurd en gelukkig slaagt hij erin toch een afspraak met Mingxia te bemachtigen. Hij kan nauwelijks geloven wat ze hem te vertellen heeft. China-analist Stephanie Esposito neemt de bemachtigde informatie onder de loep. Ook zij beseft dat de omvang van het gevaar enorm is:

“U moet begrijpen dat het voor China van cruciaal belang is dat ze nooit met een aanval in verband gebracht kunnen worden. Door het inzetten van derden, die waarschijnlijk niet eens in de gaten hebben dat ze China’s vuile karweitjes opknappen, kan China elke betrokkenheid ontkennen. De wereld zou een perfecte zondebok hebben en op deze manier zou China internationale strafmaatregelen ontlopen. En voordat onze bondgenoten in actie komen, moet er uiteraard waterdicht bewijs zijn dat China achter de aanval op de Verenigde Staten zit.”

Het gevaar is zo groot dat de president van Amerika beseft dat er buiten de lijntjes gekleurd mag worden. Regels kunnen nu eenmaal niet strak gehandhaafd worden als het leven van een groot deel van de Amerikaanse burgers op het spel staat. Het is tijd om antiterrorisme-expert Scot Harvath in te schakelen. Scot en zijn team werken buiten het zicht van de geheime diensten. Zij lappen regels aan hun laars en zullen alles doen wat nodig is om het gevaar af te wenden.

Er wordt ontdekt dat er zes slapende terroristische cellen in de Verenigde Staten zijn. Zes techniekstudenten uit de Emiraten houden zich schuil. De studenten zijn nota bene door de NASA naar Amerika gehaald om een stage te komen volgen. Het is met de veiligheid in de Verenigde Staten echter niet al te best gesteld want het was voor de zes jongeren een koud kunstje om spoorloos te verdwijnen. Verstopt in de vergetelheid wachten ze verdere instructies af. Instructies waarvoor? Welk type aanslag moet Harvath verijdelen? Hoe kunnen zes personen die zich in het uitgestrekte Amerika schuilhouden, opgespoord worden? Kan de op handen zijnde aanslag wel voorkomen worden of zal maar liefst negentig procent van de Amerikanen de dood vinden? En hoe zit het eigenlijk met de geruchten dat de Chinezen trainingskampen in Noord-Korea hebben? Trainingskampen waarvoor?

Ik blijf me verbazen over het schrijftalent van Brad Thor.  Ik hou helemaal niet van verhalen over terroristen en geheime diensten die mensenrechten aan hun laars lappen maar Thor weet met zijn kritische kijk op de zaken toch keer op keer mijn aandacht te trekken en de integriteit van het verhaal te behouden. Ook in dit derde boek had ik in het begin moeite het verhaal te volgen. De verhalen van Thor gaan steeds in volle vaart van start. Er worden veel personages geïntroduceerd en de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Steeds weer ben ik bang dat ik het verhaal niet zal begrijpen maar dan ineens wordt alles helder en zit ik volledig in het verhaal.

Brad Thor laat zich in Operatie Snow Dragon kritisch uit over het uitgavenpatroon van de Amerikaanse overheid en de enorme staatsschuld die daar het gevolg van is. Wat mij het meest heeft geboeid en zelfs heeft aangegrepen is het deel van het boek dat zich in Noord-Korea afspeelt. Net als Thor vraag ik mij af waarom de rest van de wereld negeert dat er in dat land strafkampen zijn waar de mensenrechten op gruwelijke wijze worden geschonden. Waarom schiet niemand de bevolking van Noord-Korea te hulp?

In deze spannende actiethriller staat een belangrijke en actuele vraag centraal: Kan een aanslag van enorme omvang eigenlijk wel voorkomen worden of worden we allemaal verzegeld door een tikkende tijdbom?

ISBN 9789045205786 | paperback | 335 pagina's| Karakter Uitgevers | januari 2015
Vertaald door Jan Mellema en Janet Limonard-Harkink

© Annemarie, 29 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven