Wat dood is
Belinda Bauer
‘De dood was een omgekeerde oerknal; een onmogelijke goocheltruc die alles in één moment in niets veranderde, die één toestand zo volledig door een andere verving dat er geen bewijs van de eerste meer kon worden opgespoord en die de katalysator van pure schrik deed verdampen.’
Als Patrick zes jaar oud is, komt zijn vader bij een dramatisch ongeluk om het leven. Het gebeurt voor zijn ogen. Dat alleen al is voldoende reden om ieder kind een obsessie met de dood te laten krijgen. Maar Patrick is bovendien autistisch: hij heeft Asperger. Hij neemt ieder woord letterlijk; vermijdt iedere aanraking, en begrijpt niets van emoties. Gelukkig is hij ook erg intelligent en weet hij het ondanks zijn ‘beperkingen’ wel te redden. Zijn moeder wordt wanhopig van Patricks obsessie. Steeds die dode dieren overal. Maar het bepaalt Patricks toekomst: hij gaat anatomie studeren.
Op de universiteit van Cardiff zegt een medestudente tegen hem:
‘Weet je, jij bent anders.’
‘Alleen maar anders dan jij,’ zei hij. ‘Niet anders dan ik.’
‘Dat is waar.’ Ze glimlachte. Toen goot ze voorzichtig een kleine piramide van zout op tafel.
‘Hoe is het om jou te zijn?’
Patrick is verbaasd. Niemand had hem ooit gevraagd hoe het was om hem te zijn, zelfs zijn moeder niet.’
Zijn talent om de wereld letterlijk te nemen brengt hem op het spoor van een misdaad. Maar niemand gelooft hem, behalve dan de moordenaar. Hetgeen gevaarlijk wordt voor de jongen.
Naast deze verhaallijn is er ook het verhaal dat zich afspeelt in het ziekenhuis: op de afdeling met comateuze patiënten. Daar gebeuren vreemde dingen. Maar wat heeft dit in vredesnaam te maken met Patrick?
Belinda Bauer heeft met dit boek een totaal andere thriller geschreven als te doen gebruikelijk. Zeker draait het om de misdaad, maar het is vooral ook het verhaal van de autistische Patrick, en van zijn obsessie.
Dit is de vierde thriller van Belinda Bauer, vroeger journaliste en scenarioschrijfster. ij debuteerde in 2010 met ‘Rusteloos land’, dat meteen bekroond werd met Gold Dagger Award 2010.
Haar eerste drie boeken speelden op de uitgestrekte velden van Exmoor; in dit vierde boek gaan we naar Cardiff. In de eerdere boeken, was de plaats van handeling belangrijk: er heerste een grimmige sfeer. In Cardiff, op de universiteit en op het ziekenhuis ontbreekt dat geheel.
In dit verhaal wordt de sfeer bepaald door Patrick en zijn manier van in de wereld staan.
Het boek is zelfs bij vlagen komisch te noemen, omdat Patrick zo anders reageert dan ‘normale’ mensen. Maar achter de humor proef je ook de wanhoop van de moeder en het onbegrip van de jongen, en je kan niet anders dan het erg knap vinden zoals hij zich staande weet te houden in die voor hem bevreemdende wereld. Hoewel hij dat zelf volkomen normaal vindt...
Een razend knappe psychologische thriler, die Belinda Bauers talent maar weer eens bevestigt!
ISBN 9789400503441 |paperback |320 pagina's |Uitgeverij A.W. Bruna |februari 2014
Vertaald uit het Engels door Valérie Jansen
© Marjo, 18 maart 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER