Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

 altZwart ijs
Bernardo Fernández

Zwart ijs is het eerste boek dat is verschenen in een nieuwe reeks van Uitgeverij Signatuur: Signatuur Noir. In deze serie verschijnen volgens de uitgever “echt literaire thrillers”. Na het lezen van dit boek heb ik er alle vertrouwen in dat de reeks een succes gaat worden. Zwart ijs bijt zeer overtuigend het spits af.

Het boek gaat over twee vrouwen die beide aan een andere kant van de wet staan. De een, Andrea Mijangos, is inspecteur bij de politie. Ze maakt indruk door haar forse figuur en haar scherpe stem. De ander, Lizzy Zubiaga, staat al op jonge leeftijd aan het hoofd van een drugskartel, een erfenis van haar vader die bij een schietpartij om het leven is gekomen. Lizzy ziet toekomst in synthetische drugs.

“Cocaïne. Heroïne. Marihuana. Crack. Ze zijn zo … zo nineties.”

Andrea heeft een relatie met een getrouwde politieman, Armengol. Armengol is, zoals wel meer agenten binnen het korps, enorm corrupt. Wanneer hij de verkeerde het leven zuur maakt, haalt hij zich de woede van Lizzy op de hals. Ze stuurt huurmoordenaar El Médico op hem af en Armengol legt het loodje. Andrea is gebroken en zint op wraak.

Terwijl Andrea zoekt naar de opdrachtgever van de moord én de moordenaar zweet El Médico peentjes. Niet vanwege Armengol maar omdat hij een onmogelijke opdracht van Lizzy heeft gekregen. Ze wil dat hij binnen een zeer kort tijdsbestek een nieuwe synthetische drugs ontwikkelt: Hielo negro oftewel Zwart ijs. Het lukt El Médico maar niet om een moleculaire verbinding te maken die stand houdt. Als hij niet slaagt, zal Lizzy hem zonder aarzelen omleggen. Het is dus niet verwonderlijk dat El Médico zich nogal gespannen voelt.

Een confrontatie tussen beide vrouwen blijft niet uit en de vonken spatten ervan af. Ze zijn elkaars tegenpolen maar hebben als overeenkomst dat ze een relatie in hun leven missen. Andrea heeft het idee dat – behalve Armengol – niemand haar aantrekkelijk vindt en Lizzy moet haar positie aan de top van haar kartel handhaven. Ze vindt dat ze zich te kwetsbaar opstelt op het moment dat ze zich met mannen inlaat. Beide vrouwen zijn op zichzelf aangewezen. Het is een hard bestaan.

Dit boek is heel intens geschreven en sleept de lezer onmiddellijk mee. De toon is hard en het verhaal is heftig en wervelend. Tegelijkertijd wordt het verhaal heel natuurlijk gebracht. Erg knap. Auteur Bernardo Fernández schrijft indringend en weet schrijven tot een kunst te verheffen. Sommige passages zijn gewoonweg kunstzinnig geschreven. Hoofdstuk 55 is zelfs zo bijzonder dat ik mezelf moest bedwingen het niet uit het boek te scheuren om het in te lijsten.

Zwart ijs is een sprankelende thriller met een pittige ondertoon. Het open eind van het boek belooft een vervolg en daar kijk ik absoluut naar uit.

ISBN 9789056724160 | Paperback met flappen | 220 pagina’s| Signatuur | mei 2012
Vertaald door Jacqueline Visscher

© Annemarie, 25 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven