Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Stille stemStille stem
Ann Cleeves


‘Ze was dermate in gedachten verzonken dat ze niet doorhad dat de anderen haar aankeken. Even zag ze zichzelf door hun ogen: oud, lelijk, sloom. Ze voelde hun medelijden. En toen kwam er een golf van zeflvertrouwen bij haar naar boven. Ik ben weliswaar niet jong en mooi, dacht ze, maar ik heb wel hersenen. Meer dan jullie twee bij elkaar.’


Als Vera Stanhope de stoomcabine van de sportschool ingaat na een absoluut minimum aan lichamelijke activiteit, ziet ze dat er al iemand is. Maar die persoon is wel heel erg stil, en Vera trekt dan ook na een tijdje de overduidelijke conclusie dat het een dode vrouw is. Het circus zet zich in beweging.
Het feit dat ze zelf baantjes aan het trekken was – dringend doktersadvies! – levert in tegendeel tot waar ze bang voor was, geen commentaar op van haar collega’s. De enige die trouwens iets tegen haar zou durven zeggen is haar collega Joe Ashworth en die heeft het druk genoeg met zichzelf. Hij moet een evenwicht zien te vinden tussen zijn drukke gezin met jonge kinderen en een baan die hem lange uren laat maken.


Vera ontdekt dat de vrouw, Jenny Lister, maatschappelijk werkster was, en alleenstaande moeder met één kind. Er is een link met een nieuwkomer in het dorp, Connie: ook zij is alleen, heeft een dochtertje, en heeft door een akelige gebeurtenis in het verleden connecties met Jenny.
Dat draaide om de dood van een kind, en als de bewoners daar over horen moeten ze niets van Connie hebben. Zou zij Jenny vermoord kunnen hebben, omdat zij de link naar het verleden was?
Of is er een nieuwe relatie in het spel? Maar niemand weet wie die geheimzinnige nieuwe man in Jenny’s leven is. Ook  haar dochter Hannah niet, die zelf een relatie heeft met Simon. wiens ouders daar helemaal niet blij mee zijn.
Vera en haar team vermoeden dat die zweverige Michael Morgan, via het verleden verbonden met Jenny en Connie, meer weet dan hij vertelt. En hij zou ook motieven voor een moord kunnen hebben, nu hij een relatie met een jongere vrouw heeft.
Als er een tweede slachtoffer gevonden wordt, ligt de weg open voor nieuwe ideeën.


De schrijver weet alles: we lezen wat Vera en Joe over de zaak –en hun persoonlijke beslommeringen – denken en doen. Zo ben je als lezer helemaal in het verhaal betrokken, zoals je zou zijn in een film. Laat nu de avonturen van Vera Stanhope ook verwerkt zijn in een televisieserie. Het verbaast me niets. Een scenarioschrijver krijgt het op een presenteerblaadje aangeboden!
Het is een boek dat je het liefst in één ruk uit zou lezen, verleid als je wordt door de prettige manier van schrijven en de verlokkertjes aan het einde van de hoofdstukken.


ISBN 9789400500990| paperback | 288 pagina's| Bruna | juli 2013

© Marjo, 7 oktober  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven