Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=en ze was
Alison Gaylin

Privédetective Brenna Spector heeft een supergeheugen. Elke dag uit haar leven is tot in de kleinste details in haar geheugen opgeslagen. Brenna lijdt aan de neurologische aandoening hyperthymesia  en vergeet nooit iets. Het klinkt misschien benijdenswaardig maar dat is het niet. Brenna sleept haar hele verleden met zich mee en moet zich elke dag weer met hand en tand verzetten tegen alle herinneringen die haar overspoelen. Brenna herinnert zich leuke dingen maar ook veel nare gebeurtenissen. Verdriet slijt niet bij Brenna, daar krijgt ze simpelweg de kans niet voor.

Soms steekt hyperthymesia na een traumatische gebeurtenis de kop op en dat is bij Brenna het geval. Achtentwintig jaar geleden zag Brenna haar zus Clea bij iemand in een auto stappen. Brenna keek toe hoe de auto met daarin haar zus aan de horizon verdween. Clea kwam nooit meer terug, Brenna is nog altijd op zoek naar haar. Ze voelt zich betrokken bij soortgelijke zaken. Toen elf jaar geleden de zesjarige Iris Neff van de aardbodem leek te zijn verdwenen, heeft Brenna geprobeerd te helpen. Helaas werd nooit meer iets van Iris vernomen.

Sinds de dag dat Iris Neff in het niets oploste, draagt de tweeënvijftigjarige Carol Wentz een groot geheim met zich mee. Carol voelt zich verantwoordelijk voor de verdwijning van Iris. Om de een of andere reden wordt ze verteerd door een enorm schuldgevoel. Carol praat er met niemand over, ook haar man Nelson neemt ze niet in vertrouwen. Carol en Nelson praten sowieso nauwelijks meer met elkaar. Zo weet Nelson ook niet dat Carol ’s-nachts actief is in een chatroom waar ze zich uitgeeft voor Lydia, de moeder van Iris.

Een nachtelijk telefoontje verandert alles. Een tienermeisje belt Carol op. Is het soms Iris? Korte tijd na het telefoontje raakt Carol vermist. De politie vindt haar portemonnee in het voormalige huis van Lydia en Iris Neff. In de portemonnee zit een briefje met de naam en het telefoonnummer van Brenna Spector. Carol wilde haar blijkbaar inhuren. En zo raakt Brenna opnieuw betrokken bij de zaak van de vermiste Iris. Dat de verdwijning van Carol verband houdt met de vermissing van Iris, staat voor Brenna vast. Terwijl Brenna probeert om - in opdracht van Nelson - Carol op te sporen, stuit ze op steeds meer bijzondere feiten. Zal ze naast Carol ook Iris kunnen vinden?

en ze was biedt spanning en een diepgaand verhaal. De aandoening van Brenna en de gevolgen die hyperthymesia voor haar heeft zijn heel mooi verwerkt. Soms komt haar goede geheugen haar van pas, andere keren wordt ze overweldigd door een oud verdriet of roept een bepaalde geur een schokkende herinnering of een pijngevoel op. Tussen alle bedrijven door probeert Brenna een goede moeder voor haar dertienjarige dochter Maya te zijn. Met haar ex-man Jim heeft Brenna nog altijd een goed contact hoewel ze uitsluitend met elkaar chatten. Brenna kan het niet aan om haar ex-man in levende lijve te zien of om zijn stem te horen. Op die momenten komen er zoveel herinneringen boven dat het verdriet over de scheiding ondraaglijk is.

Brenna gaat een onofficiële samenwerking aan met inspecteur Nick Morasco. Ze spelen interessante informatie aan elkaar door. Ze weten niet dat hun gangen nauwlettend door een onbekende in de gaten worden gehouden. Iemand stelt hun vruchtbare samenwerking beslist niet op prijs. Ondertussen groeien de nietsvermoedende Brenna en Nick naar elkaar toe. Nick laat Brenna inzien dat haar aandoening ook positieve kanten heeft. Er ontstaat een warme vriendschap die misschien, in een volgend deel, kan uitgroeien tot iets moois.

Ik heb genoten van deze spannende thriller. Het heeft een mysterieus sfeertje dat regelmatig doorbroken wordt door de perikelen van Brenna’s excentrieke assistent Trent. De vele verhaalwendingen houden de vaart erin zonder dat het al te veel afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van het geheel. De paar onwaarschijnlijkheden hebben me niet gedeerd. De personages in het boek zijn interessant en goed uitgewerkt. De schrijfster heeft met en ze was een mooi afgerond verhaal afgeleverd en tegelijkertijd ruimte gecreëerd voor een vervolg. Deze originele thriller smaakt naar meer! 

ISBN 9789022566442 | paperback | 335 pagina's| Boekerij | maart 2014
Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 17 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven